30 Haziran 2013 Pazar

Orkide Bakımı



Phalenopsis orkidelerin 60 türü vardır.Üreticiler melezleme yoluyla yüzlerce çeşidini oluşturdular. En çok dağlarda ,sis ormanlarında ve yağmur ormanlarında bulunur.Doğada ağaçların üzerinde,kayalıklarda,orman zeminlerinde ve bazı türler soğuk mevsim yaşanan bölgelerde büyürler.Evde yetiştirilmek üzere almış olduğumuz Phalenopsis orkideler sis ormanlarına uygun özelliktedirler. Phalenopsis orkidelerin  eski Yunan'da orkidenin cinsiyeti belirlemede rol oynadığı düşünülüyordu. Büyük orkide yumrularını yiyen erkeğin erkek çocuğu, küçük yumrular yiyen kadının kız çocuğunun olacağına inanılıyordu. Çin'de masumiyeti ve saflığı, Aztekler'de güç ve kuvveti simgeleyen orkide Orta çağ Avrupa'sında yalnızca soyluların yetiştirdiği Aristokrat çiçekler olarak anılırken tek kelimeyle söyleyecek olursak günümüzde asilliği simgeler.Benim favorim her zaman beyaz orkide olmuştur.






     Eve almış olduğumuz orkideler hemen bozuluyorsa orkide bakamadığınızı düşünmeyin.Size vereceğim birkaç özel bilgiyle almış olduğunuz orkidelere bakabileceğinizden eminim. Orkide bozulmalarının önüne geçmek için öncelikle yeni geldiği ortamda adaptasyon sorunu yaşamaması için bol ışık ve ve yaz aylarında hafif ılık esintili bir ortam olmasına dikkat edin..Özellikle kış aylarında almış olduğumuz orkideler aniden ev ortamının sıcağına girdiklerinde bu adaptasyon sorununu yaşar ve ölümcül etkilere neden olur.Keza yaz aylarında alınmış orkidelere de klimalı bir ortam aynı etkiyi yaratır. Genel olarak en iyi yetişme sıcaklıkları 18-27 C derece arasında ki sıcaklıklardır.Mevsim değişikliklerinde evimizde yaşanan sıcaklık dereceleri orkideler için büyük önem arz etmektedir. Orkidenizle günlük konuşma seansları yapın.Bu orkidenizin en çok gereksinim duyduğu ihtiyacıdır.

     Almış olduğumuz yepyeni  orkideniz 1-2 ay sonra çiçeklerini döker,çiçek sapı kahverengiye dönüşüp kurumadan önce budama işlemini yapmanız gerekir.Ve bizim asıl görevimiz bundan sonra başlar.Tekrar çiçek açtırmak …

     Orkidenizin üst kısmındaki boğum yerinin üzerinden çapraz bir şekilde orkidenin sapını kestikten sonra 10 dereceden aşağıda olmayan 19 dereceden sıcak olmayan esintilere bırakırsanız ve özellikle gece geç saatlerde üzerine su fıslarsanız mükemmel bir gelişim gösterir.Ben bu seansı yaptığımda orkidenin mutluluğunu kendi ruhumda yaşıyorum bunun vermiş olduğu hazzı hiçbir şey veremez sanırım .

    Orkidenin sapları çimen yeşili tonlarında olmalıdır.Çok su vererek gelişim göstermez, aksine çiçeği ölümcül bir hastalığa sürüklemiş oluruz . Hatta tekrar çiçek açtırmak istiyorsak kararında susuz bırakarak orkidenin tekrar çiçek açması için kendini zorlamasını sağlamalıyız. Küçük bir ipucu  da orkidenizi çok karanlık bir alanda 10 saat kadar bekleterek tekrar çiçek açmasını sağlamak için kandırabilirsiniz ama bunu yaparken orkideye bunu belli etmeyin bu durumdan alınabilir.Asil bir kişiliğe sahip olan orkideler kırılgandır 



Orkidelerin sulama sistemi ve miktarı çok önemlidir.En az 2 gün dinlendirilmiş musluk suyu olmalıdır.Musluk suyu kullanılmalı çünkü çam kabuklarında ve özel bitki besinlerinde bile olmayan kalsiyum içerir. 1 litre kadar suyla üstten sulama yapmanız yeterli olacaktır .Kökler tamamen ıslansın.Orkidenin atlında su birikintisi kalmamasına dikkat edin.Özellikle kışın fısfıslama yöntemiyle sularsanız daha faydalı olacaktır.Olur olmaz zamanlarda orkidelerinize fısfıslama yapmayın kimilerimiz orkidelere öğlen sıcak saatlerde serinlesin diye su veririz bunun aksine gece geç saatlerde serin esintilerde fısfıslama yaparsak bu orkideniz için daha sağlıklı olacaktır.

Umarım bu bilgiler sizi biraz olsun cesaretlendirmiş ve orkide bakımına olan ilginizi artırmıştır.Orkidelerle ilgili sorularınız olursa seve seve cevap vereceğim.
Tüm çiçek seven takipçilerime ve orkide aşıklarına sevgiler..


2 yorum:

  1. Merhaba,

    İzleyici takip butonu ekleyebilirseniz yazılarınızı güncel olarak daha rahat takip edebiliriz.

    YanıtlaSil